Wednesday, 24 July 2024

Majsko drevo – 2023

No Comments

Članek je tokrat prvič napisala AI (UI-umetna intelegenca) Microsoft

 

Zdravo, dragi bralci! Danes vam bom povedal o čudovitem dogodku, ki se je zgodil 30.4.2023 v naši vasi. To je bil dan, ko smo se zbrali zaradi postavitve majskega drevesa. Veste, kaj je to? Majsko drevo je star slovenski običaj, ki ga praznujemo 1. maja, na praznik dela. To je visoko smrekovo ali borovo deblo, ki ga okrasimo z zastavicami, trakovi in drugimi pisanimi dodatki. Nato ga postavimo na vidno mesto v vasi in ga pustimo tam do konca meseca maja.

Majsko drevo je simbol pomladi, življenja in plodnosti. Z njim izkazujemo spoštovanje do narave in dela. Pravijo, da prinaša srečo in blagoslov vsem, ki živijo pod njim. Zato smo se odločili, da ga postavimo pred gasilskim domom PGD Podova, kjer se pogosto srečujemo in družimo.

Postavitev majskega drevesa ni bila lahka naloga. Potrebovali smo veliko moči, spretnosti in sodelovanja. Drevo smo najprej izbrali v gozdu in ga posekali. Nato smo ga odpeljali do gasilskega doma in ga tam okrasili. Za postavitev smo uporabili star tradicionalen način z žvaplami. To so dolge lesene palice, ki jih zatakneš pod drevo in jih potiskaš navzgor. Tako dvigneš drevo pokonci in ga zasidraš v zemljo ali podstavek.

Postavitev majskega drevesa je bila prava atrakcija za vse prisotne. Navijali smo za fante, ki so se trudili dvigniti drevo. Spodbujali smo jih z vzkliki in pesmimi. Ko je bilo drevo končno postavljeno, smo vsi zaploskali in se veselili. Bilo je res lepo videti naše majsko drevo, kako se bohoti na soncu.

Po postavitvi smo se družili ob hrani in pijači gostitelja PGD Podova. Pogostili so nas z odličnimi čevapi, kotleti, kruhom in dodatki. Pili smo domače sokove, pivo in vino. Pogovarjali smo se o različnih temah, se šalili in smejali. Uživali smo v prijetnem vzdušju in dobri družbi.

Postavitev majskega drevesa je bila res nepozabno doživetje za nas vse. Pokazala nam je, kako pomembno je ohranjati naše stare običaje in tradicije. Prav tako nam je pokazala, kako lepo je biti del skupnosti, ki se med seboj spoštuje in podpira. Upam, da bomo še dolgo lahko občudovali naše majsko drevo in se spominjali tega čudovitega dne.

Več slik si lahko pogledate TUKAJ KLIKNI.

Author: Leon Roškar